Kokos – jeden owoc, wiele możliwości.

Miłośnicy kokosowych smaków z pewnością znają ten charakterystyczny, choć trudny do opisania aromat kokosa. Owoc ten ma bardzo szerokie zastosowanie. Wspaniale sprawdza się w kulinariach, jako doskonały dodatek do dań wytrawnych lub słodkich deserów. Poznajmy bliżej jego pochodzenie i prześledźmy w jakich wariacjach jest wykorzystywany.

Skąd biorą się kokosy?

Palmy, na której rosną kokosy, to widok, który Europejczykom kojarzy się z tropikalnymi, rajskimi wyspami. I rzeczywiście, ten pojawiający się w wyobraźni obraz ma swoje uzasadnienie. Kokos jest owocem palmy kokosowej, której pochodzenia należy szukać na terenach Ameryki Środkowej i Południowej. W późniejszym czasie kokosy przywędrowały do Azji – dziś największym producentem orzechów kokosowych są malownicze Filipiny. Oprócz tego państwa wyspiarskiego, kokosy na masową skalę uprawia też Indonezja, Indie, Sri Lanka, Malezja czy Nowa Gwinea. 

Palma posiada smukły pień, który osiąga nawet 40 m wysokości, a jej liście o wyglądzie pióropuszy, potrafią uzyskać aż 6 m długości. Jest więc bardzo okazała i wyglądem cieszy oko. W klimacie innym niż tropikalny próbuje się hodować ozdobne odmiany palmy kokosowej, czyli dochodzące “jedynie” do 3 m wysokości. 

Olej kokosowy ze świeżego miąższu

Miąższ kokosa jest biały i mięsisty. Pod względem biologicznym jest on wyściółką twardej skorupy orzecha kokosowego. Pod względem zdrowotnym – bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, tak zwanych trójglicerydów średniołańcuchowych. Kwasy te bardzo szybko się metabolizują, praktycznie od razu z przewodu pokarmowego, z ominięciem komórek tłuszczowych. Dlatego uznawane są za bardzo zdrowe, w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych LCT, które obwinia się za podwyższanie poziomu cholesterolu i niejednokrotnie rozwój miażdżycy. Cenne składniki zawarte w miąższu, jak błonnik, magnez, potas, fosfor, a także kwas foliowy, to kolejne powody, dla których miąższ kokosa jest popularnym i pożądanym składnikiem menu. 

Połączenie dobrych tłuszczy oraz cennych składników odżywczych zaowocowało pomysłem tłoczenia oleju kokosowego na zimno ze świeżego miąższu. Na całym świecie mówi się o dobroczynnym wpływie tego oleju na układ odpornościowy człowieka, ale też na stan skóry i włosów. Posiada smak i aromat kokosa, więc jest doskonałym elementem urozmaicającym zarówno codzienny jadłospis, jak i pielęgnację, w której również jest on wykorzystywany.

Z kolei kokosowy olej rafinowany pozbawiony jest kokosowego aromatu, ale doskonale za to sprawdzi się do smażenia i pieczenia, ma bowiem wysoką temperaturę dymienia. 

Najzdrowsza na świecie woda kokosowa

W młodych, zielonych jeszcze orzechach kokosowych znajduje się lekko mętny płyn, przypominający w konsystencji wodę. Ciecz ta, w odróżnieniu od miąższu, nie ma w sobie tłuszczu. W smaku woda kokosowa jest lekko orzechowa. Nie ze względu na smak jednak posiada całą rzeszę swoich zwolenników, a z uwagi na swoje niezwykłe prozdrowotne właściwości. Po pierwsze, doskonale nawadnia organizm, silniej nawet, niż zwykła woda. Dzieje się tak za sprawą elektrolitów, zawartych w wodzie z kokosa – ich poziom jest prawie identyczny, jak w osoczu krwi. Pomaga też w odkwaszaniu organizmu w przypadku, kiedy gospodarka kwasowo-zasadowa jest zachwiana, np. podczas przebiegu zespołów metabolicznych, występowania kamieni nerkowych i wielu innych schorzeń. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, wspomaga odporność organizmu oraz uzupełnia poziom takich mikroelementów jak magnez, potas, cynk, fosfor, witamina C oraz witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B3, B5 i B6.

Kokos – idealny deser

Warto wspomnieć, że kokos jest owocem bardzo wdzięcznym pod względem wykorzystania go jako główny lub dodatkowy składnik propozycji dla słodkich łasuchów. Z pewnością znane wszystkim wiórki kokosowe, tak często pojawiające się w wielu ciastach czy batonach, to nic innego jak wysuszony i starty miąższ kokosa. Z kolei do tworzenia smacznych deserów wykorzystuje się mleko kokosowe, czyli biały płyn powstały z odpowiedniego przygotowania miąższu. Mleko kokosowe w połączeniu z nasionami chia stworzy bardzo smaczny, gęsty deser o puddingowej konsystencji, który niejeden catering dietetyczny poleciłby jako pyszną i zdrową alternatywę dla przesłodzonych, nienaturalnych kremów ze sztucznymi aromatami kokosowymi. 

Biorąc pod uwagę dobroczynne działanie na zdrowie, przyjemny smak oraz mnogość zastosowania, nic dziwnego, że orzechy kokosowe zyskują popularność na całym świecie.