Dom i ogród

Wszystko zaczyna się od wody

14 maja 2019

Z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomi. Przykładamy większą wagę do aktywności fizycznej, rozsądniej dobieramy produkty i spożywane kalorie. Podstawą wszelkiego rodzaju diet jest odpowiednia ilość wypijanej wody. Mogłoby się wydawać, że woda to przecież woda- jest dobra w każdej postaci. Tymczasem jakość wody ma ogromny wpływ na wiele czynników: zmienia smak potraw, wpływa na zużywanie się urządzeń kuchennych, a przede wszystkim to od niej zależy nasze zdrowie.

Pewnie każdy z nas kojarzy ten widok: awaria wodociągów, woda z kranu leje się w kolorach niewzbudzających zaufania, a tym bardziej apetytu na skonsumowanie przemytych nią warzyw i owoców. To wbrew pozorom dość komfortowa sytuacja, wówczas bowiem widzimy, że jakość wody zostawia wiele do życzenia i możemy podjąć świadomą decyzję, kupując na przykład wodę butelkowaną. Co innego, jeżeli ani barwa, ani zapach wody nie wyglądają niepokojąco. Często nie zdajemy sobie wtedy sprawy, że taka woda może wpływać niekorzystnie m.in. na nasze zdrowie. Jak temu zaradzić? Kupowanie wody butelkowanej jest problematyczne i dość kosztowne, przegotowywanie natomiast- czasochłonne i nieskuteczne. Z pomocą przychodzą producenci filtrów, dzięki którym możemy cieszyć się oczyszczoną wodą. Nie wymaga to dużych nakładów pracy ani środków, żeby poprawić jakość płynącej z kranu cieczy.

Jaki filtr wybrać?

Coraz bardziej powszechnym widokiem na ulicach staje się obraz młodszych i starszych osób z kompaktową buteleczką wody w rękach. Mowa tu o często kolorowych butelkach wielokrotnego użytku z filtrem wody, czyli tzw. dzióbkiem. To doskonałe rozwiązanie, pozwalające cieszyć się świeżą, oczyszczoną wodą w każdym miejscu. Jest bardzo praktycznie, ponieważ wystarczy jedynie wlać wodę z kranu do butelki, a następnie podczas picia woda będzie automatycznie przefiltrowywania. Dzięki temu nie wydamy sporych pieniędzy na zakup co rusz kolejnej butelki wody w sklepie, a dodatkowo pomożemy środowisku redukując liczbę plastikowych odpadów. Większe wyzwanie stanowi wybranie właściwego filtra do kuchni, takiego, który będzie służył nam podczas gotowania i przygotowywania kawy czy herbaty. Wiele osób chętnie korzysta z filtrów dzbankowych- to proste i atrakcyjne cenowo rozwiązanie, jednak niepozbawione wad. Przefiltrowanie wody tym sposobem zabiera dłuższą chwilę, a objętość dzbanka jest mocno ograniczona. Niemniej tego rodzaju filtr sprawdza się podczas przygotowywania na przykład kawy czy mniejszych posiłków. Bardziej kompleksowe rozwiązanie do kuchni to filtry nakranowe, naszafkowe i podzlewowe. Pierwsze z nich montowane są na nasadce kranu, zapewniają czystą, oczyszczoną wodę w błyskawicznym tempie. Ich założenie nie jest skomplikowane, wymagają natomiast systematycznej wymiany wkładów. Podobnie jest z filtrami naszafkowymi, które montowane są w szafce obok zlewu. Ostatnia z najpopularniejszych opcji filtrów to filtry podzlewowe. Tutaj również instalacja nie jest wymagająca, a cały sprzęt schowany jest w szafce pod zlewem, nie psując estetyki pomieszczenia.
Kiedy już zdecydujemy jaka forma filtrowania będzie bardziej dla nas najkorzystniejsza, trzeba przyjrzeć się rodzajom technologii filtrowania. Oznacza to, w jaki sposób działa filtr oraz z jakich cząstek oczyszcza wodę. Najczęściej stosowane filtry to: filtry zmiękczające wodę i filtry węglowe, rzadziej spotkać można filtry odwróconej osmozy. Filtry zmiękczające wodę usuwają głównie związki żelaza, dzięki czemu twarda woda z kranu zwyczajnie lepiej smakuje. Ten rodzaj filtru nie usunie jednak drobnoustrojów niekorzystnych dla zdrowia. W filtrach węglowych stosuje się węgiel aktywny, który redukuje często spotykany w wodzie, zwłaszcza w większych miastach, chlor oraz inne niekorzystne związki. Wpływa to również na smak oraz przejrzystość wody i jej całościową zawartość. Najbardziej kompleksowe działanie ma ostatni rodzaj filtru, czyli filtr odwróconej osmozy. Działa jak bariera, przepuszczająca przez kran jedynie całkowicie oczyszczoną wodę. Tego rodzaju filtr sprawia, że woda nie zawiera bakterii czy drobnoustrojów.

Dlaczego warto stosować filtry?

Przede wszystkim dlatego, że woda ma zdecydowanie większą jakość a tym samym lepszy wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo smakuje i pachnie lepiej, jest bardziej klarowna i zdatna do użytku podczas gotowania. Woda o dużej twardości wpływa bezpośrednio na smak potraw i napojów. Nie bez przyczyny podczas używania ekspresu do kawy przefiltrowania woda stanowi absolutną podstawę. Napoje przygotowywane na bazie twardej wody mają nieprzyjemny nalot oraz odbarwiają kubki, finalnie też ich smak jest uboższy i bardziej „płaski”. Dotyczy to również potraw, które przygotowywane na bazie miękkiej wody smakują zwyczajnie lepiej. Jakość wody ma wpływ na wiele czynników, również kuchenne sprzęty AGD. W końcu kto z nas nie toczy systematycznej walki z czajnikiem elektrycznym, pełnym kamienia? Właśnie ten, kto zawczasu sprawił sobie filtr. Urządzenia AGD mające bezpośredni kontakt z wodą mogą być narażone na uszkodzenie przy długotrwałym stosowaniu twardej wody. Mowa tutaj m.in. o zmywarkach, pralkach czy lodówkach. Kamień zawarty w twardej wodzie osadza się na częściach, przez co może dochodzić do awarii i szybszego zużywania się sprzętu.

Mimo regulacji nałożonych na sieci wodociągowe płynąca z kranów woda często pozostawia wiele do życzenia. Stosowanie filtrów to prosty sposób na oczyszczenie jej, a w rezultacie poprawę komfortu życia. W końcu ciało każdego z nas składa się prawie w 70% z wody. Zadbajmy więc, aby była to woda czysta.

Autor: Anna Kucal, Strefawodna.pl