Kuchnia

Frytki z dyni piżmowej o niskim ładunku glikemicznym

27 września 2017

Sezon na dynię trwa, a ja nie byłabym sobą gdybym z tego faktu nie skorzystała. Dlatego wczoraj, podczas zakupów, wskoczyłam w tłum miłośników dyniowych przetworów, i w zwycięskiej walce z jedną z babć, zdobyłam piękne trzy egzemplarze dyniowych przedstawicieli. I tak w moje ręce trafiła tradycyjna okrąglutka dynia, dynia makaronowa świetnie imitująca arbuza, oraz dynia piżmowa o wyjątkowym kształcie, z której już dziś wyczarowałam dla rodzinki pyszne i zdrowe  frytki.

Dynia choć niestety ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 75, to na całe szczęście ładunek ma znacznie niższy. Dlatego spokojnie, nie musisz z dyni rezygnować w sytuacji gdy zmagasz się z insulinoopornością czy się odchudzasz.

Z takiej większej i dosyć ciężkiej dyni, którą widzicie na zdjęciu, wyszło  mi dosyć sporo frytek. W naszym przypadku dgy ja zjadam ich niewiele, a mąż i Młoda je uwielbiają, taka dynia starcza nam na dwa obiady 😉

Frytki z dyni piżmowej

  • dynia piżmowa
  • olej lub oliwa
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz

 

frytki z dyni piżmowej

 

Przygotowanie

Dynię na pół kroi zawsze mój małż. Z obieraniem nie mam już większych problemów, choć tym razem mój palec miał bliskie spotkanie z nożem, a później z rozgrzaną blachą…. Obraną dynię kroję na cienkie frytki, przekładam je do miski, polewam olejem i posypuję ulubionymi przyprawami, (poza solą) całość mieszam ręką, aż wszystkie frytki dokładnie obkleją się przyprawami. Odkładam. Piekarnik nagrzewam do 200 °C. Frytki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uważam na to żeby zbytnio do siebie nie przylegały. Piekę 25 minut. Gotowe frytki możecie podawać z sosem jogurtowo/majonezowo/czosnkowym, lub posypane solą (morską, himalajską).

Jeśli chodzi o przyprawy, to użyjcie tych, które lubicie najbardziej 🙂 Ja zrobiłam taką mieszankę (jedynie bez bazylii) i frytki wyszły pyszne. W dodatku jest to naprawdę szybki pomysł na obiad. Jeśli mamy kogoś do pomocy przy przekrajaniu i obieraniu dyni, samo przygotowanie trwa około 10 minut. Gdy dołożymy do tego czas w jakim nasze frytki z dyni piżmowej, muszą spędzić w piekarniku, to przygotowanie takiego obiadu trwa jedynie 35-40 minut 🙂

Ten wpis rozpoczyna cykl wpisów z pysznymi przepisami 🙂 Choć wcześniej też mogliście poczytać co takiego gotujemy, to jednak tamte wpisy nie pojawiały się zbyt często i zbyt regularnie. Tym razem nowe przepisy będą pojawiały się na blogu w każdą środę 🙂

Smacznego!

Zapraszam na przepis na chleb gryczany <3

  • Muszą być pyszne….uwielbiam takie kombinacje, robię już frytki z patatów więc z dyni do wypróbowania!!

  • uwielbiam pieczone warzywa, dynia rzeczywiście jest pyszna.

  • Magda

    Koniecznie muszę spróbować! 🙂 Wyglądają pysznie!
    Pozdrawiam, Magda (www.sewama.pl)

  • Nawet nie wiedziałam, że jest takie warzywo 😉