Kuchnia

5 sposobów na pyszną kawę, koniecznie musisz spróbować !

22 marca 2017

Jeśli nie chcesz mojej zguby, dobrą kawę ! daj mi luby

Uwielbiam kawę, od chwili, gdy stałam się na tyle „dorosła” żeby bez zbędnego stresu, czy czajenia się po kątach, pić ją w ilościach mniejszych lub większych. Kawa czarna, biała, rozpuszczalna czy mielona, smakuje mi każda (no może poza tą z cukrem). Jednak czasami mam ogromną ochotę na coś więcej. Lubię eksperymentować, a jeśli te moje wynalazki, są pyszne, dobrze działają na organizm, oczyszczają z toksyn i co dla mnie jest dosyć istotne, odchudzają, to jeszcze lepiej! Dlatego dziś, postanowiłam podzielić się z wami, moimi 5 sposobami, na pyszną kawę.

Uwaga, do jej przyrządzenia będziecie potrzebowali kawy drobno mielonej 😉 Do przepisów celowo nie podaję dokładnych proporcji jeśli chodzi o przyprawy, a to tylko dlatego, że każdy lubi co innego. Więc jeśli dla mnie kawa z 3 goździkami będzie 8 cudem świata, dla was może smakować jak czyste ZŁO. Dlatego zachęcam do eksperymentowania i smakowania <3

Pobudzająca kawa z przyprawami i cytryną

Ilość wody na 1 kubek – 250 ml

  • mielony kardamon
  • cynamon
  • goździki
  • mielony imbir
  • cytryna
  • drobno mielona kawa
  • sól

W małym rondelku musimy zagotować wodę. Dodajemy kawę. Każdy kolejny składnik, dodajemy po 2 minutach gotowania poprzedniego. Dodajemy miód. Jako jeden składnik dodajemy cynamon, imbir, kardamon, goździki. Gotujemy 2 minutki. Dodajemy szczyptę soli. 2 minutki. Dodajemy kilka kropel cytryny. Gotowe 😉

Zmysłowa kawa z czekoladą

200 ml mocnej kawy (wcześniej zaparzonej, może być również rozpuszczalna)  +

  • 7 kostek czekolady, gorzkiej!
  • 60 ml mleka
  • śmietanka kremówka ok 60 ml
  • cukier trzcinowy, ok 1 łyżeczka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj cukier i sól, dodaj 100 ml / 120 ml wrzątku i mieszaj aż czekolada zgęstnieje. Następnie dodaj mleko, śmietankę, kawę i oczywiście cynamon <3

Szybka i prosta kawa z kardamonem

  • espresso
  • mielony kardamon
  • mleko
  • dla urozmaicenia smaku możemy dodać cynamon, lub chili.

Do wcześniej zaparzonej kawy, dodajemy w ulubionej ilości mielony kardamon i mleko.

Kawa i herbata

Czy wiecie, że do kawy możemy dodać herbatę? Najlepiej sprawdzi się zielona matcha, o której już kiedyś pisałam tutaj.

  • 250 ml wody
  • kawa drobno mielona
  • herbata matcha
  • kardamon
  • cynamon
  • miód
  • kakao
  • goździki

W rondelku gotujemy wodę, do zagotowanej wody dodajemy kawę, po 2 minutkach herbatę, po kolejnych 2 (i tak za każdym razem) kardamon i pozostałe  składniki.

Kawa z wanilią

Kawę wsypujemy do zagotowanej, w rondelku, wody. Gotujemy 2 minutki, dodajmy świeży miąższ z laski wanilii. Lub prościej, w rondelku wraz z wodą, możemy zagotować łyżeczkę lub dwie (w zależności od ilości wody) cukru waniliowego, po zagotowaniu dodajemy kawę, gotujemy i gotowe <3

Nie ma to jak pyszna kawa z samego rana 🙂 Jeśli dzisiejszy wpis, wam się spodobał, koniecznie dajcie mi znać w komentarzach, a z ogromną przyjemnością, napiszę dla was więcej o kawowych pysznościach <3

To na dziś tyle, ja się z wami żegnam i czekam na wasze kawowe przepisy !

 

  • Rewelacyjny wpis ;-). Podziwiam mocno osoby z pasją i dzieleniem się nią. Cześć 😉

  • Świetne przepisy, zwłaszcza ten na kawę z czekoladą, na pewno wypróbuję 🙂 Ten pierwszy przepis, ktory podajesz przypomina moją ukochana kawę z przyprawami gotowaną według 5 Przemian. Tylko miodu nie zaleca się dodawać w trakcie gotowania, bo traci swoje cenne właściwości, i zakańcza się na smaku gorzkim, czyli po cytrynie jeszcze szczyptę kawy i/lub trochę wrzątku. Ta kawa jest bardziej neutralna, i fajne jest to, że przyjemnie rozgrzewa i pobudza, ale bez wszystkich nieprzyjemnych objawów, które mogą wystąpić po kawie parzonej w ekspresie itp.

  • Elwira Zbadyńska

    Uwielbiam lavazzę z kardamonem i cynamonem, zdecydowanie moja ulubiona wersja kawy.

  • Magda Załuskowska

    Preferuję kawę bez dodatków, ewentualnie z mleczną pianką – capuccino 🙂

  • Martyna Cieślińska

    Muszę każdej opcji spróbować! Kawe pije codziennie nawet kilka raxy dzienni. Jestem fanka różnych udziwnień. Super że tu trafiłam. Pozdrawiam
    Martyna. Z http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

  • Kocham kawę! To moje uzależnienie, którego nie planuję się pozbyć. Popróbuje z Twoimi przepisami

  • Piekne sa te Twoje fotki <3

  • no cóż, ja nie jestem jakąś miłośniczką kawy. w ogóle nie mnie nie działa a pić, żeby pić wolę herbatę, bo wydaje mi się, że mniej brudzi zęby.

    co nie znaczy, że kawy nie pijam w ogóle czy uważam ją za zło. moim faworytem jest kawa z kakao i karobem. i mlekiem oczywiście. dużo ubitego mleka. przynajmniej pół kubka.

    z Twoich propozycji chętnie bym się skusiła na tę waniliową.

  • Każdą wersję chętnie bym przygarnęła, szczególnie z rana 😉

  • Kawa z cytryną kojarzy mi się z Gliniarzem z Beverly Hills 🙂

  • Kawa i czekolada

    Uwielbiam kawę! często zapominam, że warto ją czasem doprawić! Dzięki za inspiracje!

  • Kawę z herbatą, o tym nie słyszałem 🙂

  • Piję kawę tylko okazjonalnie, ale na tę z wanilią chętnie bym się skusiła 🙂

  • Dzięki za przepisy <3 uwielbiam pić kawę 😀

  • A ja kawy nie pijam i żyję… 😛
    Sama nie wiem jak 🙂

  • Ja zwykle piję klasyczną „plujkę”, szatańsko czarną i gorzką, ale dla tej z czekoladą chętnie zrobiłabym wyjątek 😀

  • To coś dla mnie. Kocham kawę. Wypróbuję ostatni przepis najpierw 😉

  • Macierzynstwo-raz!

    Ja lubię tradycjną kawę, ale na tę z czekoladą bym się skusiła 🙂

  • Ja bez kawy nie mogłabym funkcjonować w ogóle 😉

    • to tak jak ja 🙂 jednak czasem dosłownie muszę zaszaleć i coś z tą kawą poeksperymentować 😀

  • Kawy z cytryną próbowałam na migreny! Ohydna w smaku 🙂 Chętnie wypróbuję kawę z czekoladą 🙂

    • powiem ci, że uwielbiam taką kawę z cytrynką, o ile są w niej jeszcze inne przyprawy 🙂